Morrocan carrot salad with quinoa and kumquats

Morrocan carrot salad with quinoa and kumquats

Share

The new year is progressing in big strides and I realized it’s time to post something new, reflective of the new year and setting intentions for the new year. New years resolutions are usually too overwhelming for me because I know I won’t fulfill half of them. Setting intentions suits me better and I can take things either a day at a time, a week or even a month. My energy changes as the seasons progress and I benefit from respecting my inner state and following my intuition as I go along. So what feels good now. Eating food that is not overly heavy, more soups, juices and light snacks. I wouldn’t call it a detox or anything like that but keeping things light.

The light at this time of the year fascinates me. We have come out of the dark time and the days are progressively longer. The sun is shining brightly and it is icy cold so that the ice glistens in the sunlight. The sky is clear and blue and it feels like as if can cut through it. The landscape is bare and yet there is so much depth in all the shades of grey, white and brown.

Coming home from a long walk in the cold I crave a bowl of soup and a salad like todays recipe. It has a good source of protein from the quinoa, beautiful purple haze carrots, crunchy almonds, sweet dates and sour kumquats that add a burst of colour and a delicious spicy dressing to tie it all together. I’m still working on a soup to share with you for this time of the year but that will have to wait for the moment. So , without further a do, I present this delicious moroccan style carrot salad. I hope you try it out and if so, please let me know how it turned out in the comments below. With this type of recipe you can’t do much wrong so I’m confident it is going to be a great success. If you don’t like any of the ingredients, feel free to swap them with a suitable alternative. I imagine pomegranate would work out very well or orange segments instead of kumquats.

Moroccan Carrot Salad with Quinoa and Kumquats

Ingredients:

250 g red Quinoa or other colour, if you prefer

500 ml water

1 tsp salt

4 purple haze carrots, shaved  or grated(I did it with my spiralizer)

100 g dates, chopped

100 g almonds, toasted

100 g kumquats , sliced

1 bunch of parsley, chopped

1 bunch of mint, chopped

1 green onion, thinly sliced

1 lemon, zest and Juice

1 tsp cumin, ground

1 tsp coriander, ground

1/2 tsp cardamom, ground

1/2 tsp cinnamon, ground

1/4 tsp cloves, ground

75 ml olive oil

salt and pepper

Method:

  1. Put the water in a  medium sized pot with a pinch of salt on the stove and bring to a boil. Put the quinoa inside and reduce the heat and cook for 15 minutes. Turn off. Fluff the quinoa with a fork and transfer it to a big bowl.
  2. Combine all the spices in a small bowl with the juice of one lemon, olive oil and salt and pepper.
  3. Add the lemon zest, shaved carrots, herbs, dates, almonds and kumquats and dressing. Mix everything together and let sit for half an hour before serving.

Enjoy!

Marrokanischer Karottensalat mit Quinoa & Kumquats

Das neue Jahr schreitet voran und ich habe realisiert, dass ich was neues posten will. Von guten Vorsätzen fühle ich mich meist überfordert und die Hälfte davon gehen meist nicht in Erfüllung. Das könnte daran liegen, dass ich mich zu unterschiedliche Jahreszeiten anders fühle und andere Ziele dann setze. Auf jeden Fall scheint es mir in meinem Fall sinnvoller auf meine Intuition oder inneren Stimme zu hören. So, setze ich Intentionen für den Tag, die Woche oder ein ganzes Monat. Es tut mir gut auf meinen inneren Zustand zu achten und Wünsche nachzugehen die mir im Moment gut tun. Was tut mir jetzt gut? Vor allem leichte Sachen wie Suppe und Säfte tun mir gut du auch leichte Jausen. Ich würde es nicht Detox nennen, sondern einfach es leichter angehen.

Ich bin fasziniert von dieser Jahreszeit und vor allem das Licht. Die dunkleste Zeit ist schon hinter uns, die Tage werden länger. Die Sonne scheint klar und das Eis glänzt in der Sonne. Die Landschaft ist so kahl und trotzdem birgt sie eine Tiefe in ihren Grau und Brauntönen.

Nach einem langen Spaziergang in der Kälte sehne ich mich nach einer heißen Suppe und einen Salat sowie das heutige Rezept. Von Quinoa hat er eine hochwertige Eiweißquelle, wunderschöne Purple Haze Karotten, knackige Mandeln, süße Datteln, saure-aromatische Kumquats die noch dazu eine Farbexplosion verleihen und ein würziges Dressing, um alles mit einander zu verbinden. Ich arbeite noch an einem Suppenrezept, was demnächst folgt. So, und ohne weiteres präsentiere ich diesen marokkanisch-inspirierten Karotten Salat. Ich hoffe, ihr probiert es aus und mir dann Bescheid gibt, wie es war in den Kommentaren unten. Bei so einem Rezept könnt ihr eigentlich nichts schief machen. Ich bin sicher, dass es ein großes Erfolg sein wird. Wenn ihr Kumquats nicht mögt, dann könnt ihr sie gegen was anderes ersetzen. Ich stelle mir Granatapfelkerne oder Orangenfilets als sehr gute Alternative vor.

 

Marokkanischer Karotten-Salat mit Quinoa & Kumquats

Zutaten:

250 g roter Quinoa

500 ml Wasser

1 TL Salz

4 Purple Haze Karotten

100 g Datteln, geschnitten

100 g Mandeln, geröstet und gehackt

100 g Kumquats, geschnitten

1 Bund Petersilie, grob geschnitten

1 Bund Minze, grob geschnitten

1 Jungzwiebel, fein geschnitten

1 Zitrone, Schale und Saft

1 TL Koriander

1 TL Kreuzkümmel

1/2 TL Kardamom

1/2 TL Zimt

1 /4 TL Nelkenpulver

75 ml Olivenöl

Salz & Pfeffer

Zubereitung:

  1. In einem kleinen Topf, das Wasser zum Kochen bringen und Salz dazugeben. Quinoa dazugeben und die Hitze reduzieren. 15 Minuten kochen, dann ausschalten. Mit einer Gabel lockern und in eine große Schüssel umleeren.
  2. In einer kleinen Schüssel alle Gewürze mit dem Zitronensaft und Olivenöl gut verrühren.
  3. Alle anderen Zutaten zur Quinoa dazugeben und mit dem Dressing gut mischen. Eine halbe Stunde lang rasten lassen und erst dann servieren.

Viel Vergnügen!

 

 

 

 

 

 

1Comment
  • Aleksandra
    Posted at 08:42h, 04 July Reply

    Thank you. I hope you enjoy it.

Post A Comment