Red and Golden Beet Tart

Red and Golden Beet Tart

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Welcome to my culinary world! For my very first blog post I’d like to share one of my favorite dishes inspired by my weekly visits to the farmers market. At this time of the year there is an abundance of vegetables and herbs just waiting to be turned into something very special. Since I have a have a soft spot for colorful foods I couldn’t resist getting an array of different colored beets including beets, golden beets and the candy striped chioggia beets. All are delicious and together they make an irresistible combination of rainbow colored deliciousness. I wanted to create something that not only showcase their aesthetic beauty  but also their exquisite earthy sweetness.

I combined the beets with a simple crust made out of spelt flour and sesame seeds. The filling is a cashew bechamel that I like to use as a tart filling and topped off with a simple parsley oil made of only three ingredients. Beets are not usually a kids favorite but my kids loved it. I guess that is a real affirmation for me that children eat with their eyes.

Mein allererster Blogpost beginnt mit einem Lieblingsgericht, das von meinen wöchentlichen Marktbesuchen inspiriert ist. Im Sommer ist es eine Freude, auf den Bauernmarkt zu gehen: Gemüse, Obst und Kräuter in Hülle und Fülle! Diesmal sind die wunderbaren regenbogenfarbenen Rüben die Hauptdarstellerinnen. Ich habe sie schon mehrmals verwendet und wollte etwas ausprobieren, das ihre optische Schönheit voll zur Geltung bringt. Für den Boden verwende ich gerne eine Mischung aus Mehl und Sesamsamen oder Nüssen. Je nachdem, was ich zu Hause habe, lässt sich der Teig mühelos variieren und jedes Mal kommt dabei etwas anderes heraus, die Grundverhältnisse bleiben aber gleich. Das Überraschenste für mich war, dass meine Kinder die Tarte mit Begeisterung gegessen haben. Normalerweise sind sie nicht die größten Fans von Roten Rüben… Wieder eine Bestätigung, wie sehr das Auge mit isst!

Rosentarte 2

Red and Golden Beet Tart

one 24 cm tart form

Filling:

4-5 beets, preferably a mixture of red and golden beets

1/2 bunch parsley

1 clove of garlic

olive oil

sea salt

Base:

240 g whole spelt flour

40 g sesame seeds

1 tsp fine sea salt

90 ml olive oil

60 ml ice cold water

Cashew Bechamel:

450 ml cashew milk

40 g corn starch

3 Tbsp nutritional yeast

juice and zest of one lemon

sea salt

Method:

  1. Preheat the oven to 200 °C. Wash the beets and dry them and then place the beets in a baking tray and season them with salt and olive oil and cover them with aluminum foil. Bake them for 40 minutes to one hour until a knife pierced in the middle goes through with ease.
  2. Set aside to cool. Reduce the oven temperature to 180 °C.
  3. For the base combine all the dry ingredients and add the liquid ingredients and combine them with a fork until the dough starts to form a ball. Roll the dough into a ball and cove with plastic wrap and let the dough rest for one hour in the fridge.
  4. Lightly dust a surface with flour and roll out the dough. Carefully fill a tart pan with the dough and press into the tart pan evenly distributing the dough.
  5. Poke the bottom of the base with a fork and fill with parchment paper and dried beans and blind bake for 20 minutes. Remove for the oven to cool.
  6. For the cashew bechamel combine all the ingredients in a small saucepan and bring everything to a simmer while whisking continuously. Cook until the mixture starts to thicken, about 5 minutes and then remove from the heat.
  7. Fill the base with the cashew bechamel and smooth over with a spatula or spoon.
  8. Peel the beets with a knife and slice them in thin rounds. Fill the tart with the beets starting at the edge and moving toward the centre in a circular motion.
  9. To make the parsley oil, blend the parsley with olive oil, salt and lemon juice until smooth and drizzle it over the tart.
  10. Serve at room temperature or cooled completely.

 

Rote Rüben Rosen Tarte

Eine 24cm Tarteform

Zutaten für den Belag:

Circa 4-5 rote Rüben
1/2 Bund Petersilie
1 Knoblauchzehe
Olivenöl
grobes Meersalz

Boden:
240 g Dinkelvollmehl
40 g Sesamsamen
1 1/2 TL Meersalz
90 ml Olivenöl
60 ml eiskaltes Wasser

Cashew Béchamel:
40 g Maisstärke

Saft und Schale von einer Zitrone
450 ml Cashewmilch
3 TL Hefeflocken
Meersalz

Zubereitung:

  1. Den Ofen auf 200 ° C vorheizen. Die Rüben nur grob waschen und auf Alufolie legen. Mit grobem Meersalz und Olivenöl würzen und dann in die Folien wickeln. Ungefähr 40 Minuten backen. Rausnehmen, auskühlen lassen und dann schälen. Zur Seite stellen.
  2. Die Ofentemperatur auf 180 ° C reduzieren. Für den Boden alle trockene Zutaten in einer Schüssel vermengen, mit Olivenöl vermischen (Gabel oder Finger). Nach und nach Eiswasser dazugeben und zu einer Kugel formen. In Plastikfolie wickeln und im Kühlschrank eine halbe Stunde lang rasten lassen.
  3. Den Boden auf einer bemehlten Fläche ausrollen, in die Tarteform legen und mit den Fingern in die Form drücken. Mit Backpapier und Bohnen beschweren und 20 Minuten blind backen.
  4. Für die Cashew Béchamel zuerst die Cashewmilch zubereiten: In einem Hochleistungsmixer (z.B. Thermomix) 40 g Cashews und 400 ml Wasser 1-2 Minuten lang mixen. Cashewmilch muss man nicht abseihen. Milch und Maisstärke in einem kleinen Topf unter ständigem Rühren zum Kochen bringen und 5 Minuten köcheln oder bis die Flüssigkeit leicht andickt. Die restlichen Zutaten unterrühren und in die Tarteform geben. Unbedingt kurz auskühlen lassen!
  5. Die Rüben in Scheiben schneiden und dann in die Form anrichten, außen beginnend kreisförmig bis zur Mitte, dabei die kleineren Scheiben für die Mitte aufheben.
  6. Petersilie und Knoblauch zusammen ganz fein hacken und mit Olivenöl und Salz verfeinern und auf die Tarte träufeln. Mit grünem Salat genießen.

Guten Appetit!

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