Peanut Butter Chocolate Cake with Caramelized Bananas

Peanut Butter Chocolate Cake with Caramelized Bananas

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Today is Valentines Day and although I don’t celebrate it in the traditional sense I do like the idea of celebrating if it gives me an excuse to eat cake. During the week I usually don’t indulge in sweets other than chia pudding or maybe a cookie or muffin so I like to go over the top on the weekend and eat cake.

I love many flavour combinations but perhaps on of my favourites is peanut butter and banana. Another favourite is caramel and chocolate and because this cake is all abou decadence I thought, “Why not combine them all!!!!” Sometimes the sum of all the parts is not great but in this case I guarantee you that it is even better than the sum of all ist parts.

If you have a special person in your life who you want to spoil than stop right here and look no further. This cake is a winner for anyone, children and adults alike and it is not as unhealthy as it looks because I used healthy sweeteners, whole grain spelt flour and healthy fats. If you end up baking this please let me know how it turned out. Happy Valentines Day!!!!

Peanut Butter Chocolate Cake with Caramel Bananas

You’ll Need: 1 24 cm Springform

Cake:

210 g whole grain spelt flour

1 Tbsp corn starch

30 g cacao powder

1/2 tsp salt

2 tsp baking powder

3/4 tsp baking soda

50 g coconut sugar

240 ml almond milk

100 g dates

1 banana

2 Tbsp peanut butter

1/2 tsp vanilla powder

60 ml coconut oil

1 tsp apple cider vinegar

Caramel:

60 ml water

3 Tbsp coconut sugar

1 tsp corn starch

a pinch of vanilla powder

1 tsp coconut oil

Peanut butter butter cream:

100 g vegan butter

2 Tbsp peanut butter

2 Tbsp maple syrup

2 Tbsp almond milk

Caramelized bananas:

2 bananas

1 Tbsp coconut oil

1 Tbsp coconut sugar

Method:

  1. Preheat the oven to 180 °C.For the cake prepare the cake pan by lining it with parchment paper and greasing the sides with a Little oil.
  2. Combine all the dry ingredients in a big bowl and whisk together until well combined.
  3. Put the banana, peanut butter, oil, dates, almond milk,vanilla and apple cider vinegar in a blender and mix until smooth.
  4. Add the wet mixture to the dry mixture and mix well until thoroughly combined. Pour the batter into the prepared cake pan and bake for 30 minutes or until a toothpick in the middle Comes out clean.
  5. Set aside to cool.
  6. Make the caramel by bringing the coconut sugar and water to a simmer and in the meantime dilute the corn starch with a bit of water and add to the coconut sugar mixture and continue stirring until it thickens. Take of the heat and add the vanilla powder and coconut oil and whisk it in. Let cool.
  7. Make the peanut butter cream by blending softened vegan butter with maple syrup, peanut butter and milk until smooth. Put in the fridge to cool and firm up a bit.
  8. To caramelize the bananas slice them lengthwise and heat some coconut oil and sugar in a pan and place the banana slices in carefully and brown on both sides for a few minutes.Set  aside to cool.
  9. To assemble the cake slice it in half and place the first half on cake platter. Spread the peanut butter cream on the whole surface. Place the second layer on top of the first layer. Drizzle a little caramel sauce on the top layer, then arrange the slices of banana on top and put a final drizzle of caramel Sauce over the bananas. If you wish you can add a sprinkling of coconut flakes on top.

Enjoy!

Heute ist Valentin’s Tag und normalerweise feiere ich ihn nicht aber wenn ich eine Ausrede habe, um Kuchen zu backen oder besser noch Torte, dann schlage ich zu. Bei mir ist es zur Tradition geworden am Wochenende etwas besonderes zu backen und weil ich seit längerem überlege etwas mit Torten bzw. Kuchen zu unternehmen, übe ich gerne.

Unter der Woche bin ich zurückhaltender mit Süßspeisen und ich greife eher zur Chia Pudding, Muffins oder einen Keks. Eine meiner Lieblingskombinationen ist Bananen und Erdnußmuß. Eine weitere ist  Schokolade und Karamell also warum nicht beide kombinieren. In diesem Fall ist das Ganze mehr als die Summe seiner Teile. Wenn ihr einen besonderen Menschen in ihrem Leben gerne verwöhnen wollt, dann schaut’s nicht weiter. Diese Torte ist ein Gewinn für alle, Kinder sowohl als Erwachsene und noch dazu ist sie ziemlich gesund gesund, obwohl sie nicht so ausschaut. Gesundes Vollkorndinkel vereint mit der natürlichen Süße von Datteln, Kokosblütenzucker und gesundes Fett von Kokosöl. Wenn ihr diese Torte bäckt, lass mich wissen wie sie geworden ist. Happy Valentines Day!!!!

Schoko-Erdnußtorte mit Karamell-Bananen

Ihr benötigt eine 24 cm Springform

Zutaten für den Kuchen:

210 g Dinkelvollkornmehl

1 TL Maisstärke

30 g Kakaopulver

2 TL Backpulver

3/4 TL Natron

50 g Kokosblütenzucker

1/2 TL Salz

1 Banane

240 ml Mandelmilch

2 EL Erdnußmuß

100 g Datteln

60 ml Kokosöl

1/2 TL Vanillepulver

1 TL Apfelessig

Zutaten Karamell:

60 ml Wasser

3 EL Kokosblütenzucker

eine Prise Vanillepulver

1 TL Maisstärke

1 TL Kokosöl

Zutaten Erdnußbuttercreme:

100 g Alsan

2 EL Erdnußmuß

2 EL Ahornsirup

1 EL Mandelmilch

Karamelisierte Bananen:

2 Bananen

1 EL Kokosöl

1 EL Kokosblütenzucker

Zubereitung:

  1. Die Springform mit Backpapier auskleiden. Zur Seite stellen. Ofen auf 180 °C vorheizen.
  2. Alle trockenen Zutaten in einer großen Schüssel mit einem Schneebesen verrühren.
  3. Banane, Erdnußmuß, Mandelmilch, Datteln, Kokosöl, Vanillepulver und Essig in einen Mixer geben und ungefähr eine Minute mixen.
  4. Die flüssige Mischung über die trockene Masse gießen und gut verrühren oder in eine Küchenmachine mixen.
  5. 30 Minuten backen und eine Stäbchenprobe machen. Wenn das Stäbchen trocken bleibt, rausnehmen. Auskühlen lassen.
  6. In einem kleinen Topf Wasser und Kokosblütenzucker zum Kochen bringen und circa 5 Minuten kochen. Maisstärke mit 1 EL Wasser vermischen und dazugeben und weiter kochen bis der Karamell andickt. Vom Herd nehmen und Kokosöl und Vanillepulver einrühren. Auskühlen lassen.
  7. Für die Erdnußbuttercreme alle Zutaten cremig schlagen.Im Kühlschrank stellen.
  8.  Die Bananen die Länge nach schneiden undKokosöl und Kokosblütenzucker in eine Pfanne erhitzen. Bananen auf beiden Seiten karamelisieren. Das dauert pro Seite circa 2 Minuten.
  9. Um die Torte zusammenzustellen, die Torte in die Mitte durchschneiden. Die erste Schicht auf einen Tortenteller legen und die Erdnußbuttercreme darauf streichen. Die zweite Schicht darauf geben und mit etwas Karamellsauce gießen, dann die Bananen darauf verteilen und mit der ganzen Karamellsauce gießen. Eventuell mit Kokosflocken garnieren.

Geneißen!

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