Coconut Yoghurt Fruit Bowl with Millet Coconut Granola

Coconut Yoghurt Fruit Bowl with Millet Coconut Granola

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Today marks the beginning of fasting season or lent for those who observe it. Fasting is not something that I actually practice but since going through some phases of sugar-overdose I naturally am aware of my imbalance and try to reduce my sugar intake and eat more soups and fresh produce. For whatever reason you may be inclined to, today’s recipe is just the right thing when you have sugar cravings or are in search of a mid-afternoon snack and you want it to keep it on the healthier side.

Its made of four components: fresh orange segments, dried apricots stewed in some orange juice and vanilla powder,creamy coconut yoghurt and crunchy coconut-millet granola. I wouldn’t actually call it a recipe but more of an experimental dessert/breakfast kind of impromptu dish. You can play around with it and maybe use other fresh fruit and other dried fruits and if you have another kind of granola, feel free to use that. I can imagine using banana with chocolate granola or fresh berries with it as well. I will attempt a week of no added sweetners and see how I feel and if my energy level improves. Lately I have been feeling especially tired and my sleep is not so restful so I am hoping to feel better soon. I would love to hear if you do any kinds of cleanses or detoxes and what you feel about it. Is it overrated or is there something to it? Let me know in the comments below. So off to the recipe or what ever you want to call it. Cheers!

Coconut Fruit Bowl with Coconut Millet Granola

serves 5 generously

500 ml Coconut yoghurt

2-3 large oranges

100 g dried apricots

1 teaspoon vanilla powder

Granola:

100 g millet flakes

50 g coconut flakes

1/2 teaspoon salt

1 teaspoon cinnamon

a pinch of vanilla powder

3 Tablespoons of coconut oil, melted

2 tablespoons maple syrup

Method:

  1. Preheat the oven to 180 °C. Line a baking tray with parchment paper. Set aside.
  2. Combine the millet flakes, coconut flakes, salt, cinnamon and vanilla powder in a bowl and toss to combine.
  3. Melt the coconut oil in apan and add the maple syrup to it and mix gently then add to the dry ingredients and stir until combined. Spread the mixture on the prepared tray and bake for 15-20 minutes or until lightly browned.
  4. Peel the oranges by cutting the Skin until you see the orange flesh going around without cutting through the orange. Over a bowl squeeze the excess orange Juice.
  5. Slice the oranges into slices and arrange them in the bowls you want to serve in.
  6. PUt the reserved orange Juice in a small pan with the dried apricots and vanilla powder and maybe a Little extra water and heat the apricots until they have absorbed all the liquid. This will take up to 5 minutes.
  7. Put some coconut yoghurt in the bowls followed by the apricots and finishing off with the coconut and millet granola and serve.

Ab heute beginnt die Fastenzeit und weil ich selber in letzter Zeit ziemlich viel Süßes gegessen habe, habe ich beschlossen mein Zuckerkonsum zu reduzieren. Grundsätzlich süße ich meistens mit natürliche Süßungsmittel aber man kann auch mit dem übertreiben. Ich würde nicht sagen das ich eine Befürworterin von fasten bin aber ich glaube es schade sicher nicht ab und zu seine Essgewohnheiten zu überdenken und eventuell anzupassen. Bei mir passiert das eher intuitiv wenn ich mich aus dem Gleichgewicht fühle. Bei mir schaut das so aus, dass ich mehr flüssige Sachen esse und mehr frisches Gemüse. Ob ihr auf der Suche nach einer gesunden Snack seid oder einfach auf ihr Zuckerkonsum achtet, dieses Rezept ist genau das Richtige.

Es besteht auf 4 Teilen: Orangensegmente, Kokosyoghurt, getrocknete Marillen in Orangensaft gegart und ein knuspriges Kokos-Hirse-Granola. Ich kann es schwer ein Rezept nennen, es ist eher ein experimentelles Bowl oder Impromptu-Gericht. Es ist eigentlich möglich dieses Gericht zu variieren mit andere Obstsorten wie Bananen oder Beeren und ein Granola zu nehmen das ihr zu Hause habt. Getrocknete Feigen, Mango etc. sorgen für Abwechslung. Ich werde versuchen eine Woche lang auf Zucker zu verzichten, auch natürliche Süßungsmittel und sehen wie es mir dabei geht. In letzter Zeit fühle mich müde und ich hoffe damit meine Energieniveau zu erhöhen.Wie findet ihr Fasten, was ihr macht und wie es euch dabei geht. Ich würde mich freuen von euch zu hören. Und jetzt zum Rezept. Tschüss!

 

Kokos Joghurt Obst Schüssel mit Kokos-Hirse-Granola

ergibt 5 großzügige Portionen

500 ml Kokos Yoghurt

2-3 Orangen

1 TL Vanillepulver

100 g Marillen

Granola:

100 g Hirseflocken

50 g Kokosflocken

1 Teelöffel Zimt

eine Prise Vanillepulver

1/2 TL Salz

3 EL Kokosöl, flüssig

2 EL Ahornsirup

Zubereitung:

  1. Ofen auf 180 °C vorheizen. Ein Backblech mit Backpapier auskleiden. Zur Seite stellen.
  2. Hirseflocken, Kokosflocken, Zimt, Vanillepulver und Salz in eine Schüssel mischen und die flüssige Zutaten dazugeben und gut verteilen.
  3. Auf das Backblech verteilen und 15-20 Minuten backen oder bis es leicht gebräunt ist. Auskühlen lassen.
  4. Die Orangenhaut bis zum Fruchtfleisch wegschneiden und dann den Saft von den Schalen über eine Schüssel rauspressen.
  5. Die Orangen in Scheiben schneiden und dann in vorbereitete Schüsseln arrangieren.
  6. Den überschüssigen Saft mit den Marillen und Vanille in einen Topf geben und zum Kochen bringen und so lange kochen bis die Flüssigkeit von den Marillen absorbiert wird.
  7. Kokos Joghurt zu den Schüsseln dazugeben und dann die Marillen und zum Schluß das Kokos-Hirse-Granola drauf und sofort servieren.

 

 

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