02 Jan Apple Fig Rice Pudding with Cardamom & Rose
A quick post for you today. I wasn’t planning on writing a full post but I decided otherwise. Inspired by the new year and in keeping with making resolutions for the new year I thought it would be a great place to begin with breakfast. Isn’t breakfast where everthing begins? For some not and I am definately guilty of eating boring breakfasts but I thought I would change things up a bit and since I am tired of eating plain porridge everyday I thought it would be refreshing to explore other grains and toppings. Bear with me but I know you’re going to thank me later.
I am very fimilar with congee which is more of a savoury breakfast of rice Porridge or soup depending on the consistency. Since my eldest son is not a lover of sweet breakfasts, I often make it for him accompanied usually by some type of homemade pickle, gomasio and toasted sesame oil. It is really delicious and feels really nourishing but that was not what I was after this time. Inspired by the flavours of the orient and wanted an oriental flavour profile and some delicious additions. Welcome dry figs, apples and walnuts. Combine them and you’ve got a delicious, nourishing and naturally sweetened breakfast or dessert for breakfast depending on how you categorize your meals? So lets get going!
Apple Fig Rice Pudding with Cardamom and Rose
250 g Mochi Rice or rice of choice, soaked overnight
500 ml water
400 ml plant milk (cashew, coconut, almond etc.)
2 cinnamom sticks
8 cardamom pods
200 dried figs, stems removed and sliced
a pinch of salt
1 apple, cored and sliced
2 handfuls of walnuts, toasted and chopped
1 tablespoon coconut oil
1 tablespoon maple syrup
1 tablespoon rosewater
dried rose petals, organic
*Note: If you have a pressure cooker this rice pudding can be cooked in half the time. If not you have to calculate 1 hour preparation time.
- Rinse the rice thoroughly in cold water. Put the rice in the pot with the water and the cinnamon sticks, cardamom pods, dried figs and a pinch of salt. Bring the rice to a boil and reduce the heat and cook until all the water is absorbed. It will take about 45 minutes.
- Add the milk and continue to cook the rice until it Looks creamy and has absorbed most of the milk. Add the rose water and stir in. Remove the cinnamon sticks and cardamom pods.Set aside or serve in bowls.
- In another pan heat some coconut oil and add the slices of apple to the pan with maple syrup. Turn them around after about 1 minute. Cook for another minute and then arrange the slices of apple on the rice pudding.
- Top with toasted walnuts and rose petals and serve.
Heute habe ich für euch einen schnellen Eintrag. Ich habe eigentlich nicht geplant einen Blogeintrag zu schreiben, aber ich habe mich dagegen entschieden. Inspiriert von neuem Jahr und in Übereinstimmung mit Neujahrvorsätzen habe ich mir gedacht, es wäre gut mit einem guten Frühstück zu beginnen. Ist Frühstück nicht, das womit unser Tag beginnt? Für manche nicht und ich bin definitiv nicht sehr einfallsreich, was Frühstück betrifft, aber ich habe mir vorgenommen mehr Vielfalt zu begrüßen. Außer Hafer gibt es viele Getreidesorten und auch verschiedene Toppings zum Entdecken. Sei geduldig mit mir aber ich weiß, später werdet ihr dankbar sein.
Mit Congee oder Reissuppe bin ich sehr vertraut. Mein ältester Sohn ist überhaupt kein Freund von Süßes und deswegen mache ich es öfter begleitet mit hausgemachten Pickles (Eingelegtes Gemüse), Gomasio und geröstetem Sesamöl. Ich finde es sehr köstlich und auch nahrhaft aber diesmal wollte ich was anderes. Inspiriert habe ich mich von zwei orientalischen Gewürzen: der Kardamom und Rosenblätter und ein Paar andere köstliche Ergänzungen. Willkommen Apfel, getrocknete Feigen und geröstete Walnüsse und wir haben ein köstliches, nahrhaftes Frühstück. Ab in die Küche!
Apfel-Feige-Reispudding mit Kardamom und Rosenblätter
Zutaten:
250 g Mochireis oder Milchreis
500 ml Wasser
400 ml Pflanzliche Milch (Cashew, Kokos, Mandel etc.)
2 Zimtstangen
8 Kardamomkapseln
200 g getrocknete Feigen, entstielt und in Streifen geschnitten
eine Prise Salz
1 Apfel, entkernt und in Scheiben geschnitten
2 Handvoll Walnüsse, geröstet und gehackt
1 EL Kokosöl
1 EL Ahornsirup
Rosenblätter (biologisch) , getrocknet
* In einem Druckkochtopf verkürzt sich die Kochzeit um die Hälfte. Ansonsten muss 1 Stunde Vorbereitungszeit kalkuliert werden.
Zubereitung:
- Reis unter kaltem Wasser waschen und in einem Topf geben mit dem Wasser, Zimtstangen, Kardamomkapseln, Feigen und Salz.
- Zum Kochen bringen, zurückschalten und ungefähr 45 Minuten kochen.
- Die Milch dazugeben und weitere 15 Minuten unter ständigem Rühren weiter kochen. Ausschalten und Rosenwasser unterrühren und Zimtstangen und Kardamomkapseln entfernen. In Schüsseln verteilen.
- Kokosöl in einer anderen Pfanne erhitzen und die Apfelspalten dazugeben mit einem Esslöffel Ahornsirup. Nach einer Minute die Apfelspalten umdrehen und noch eine Minute garen. Die Apfelspalten auf den Reispudding arrangieren.
- Mit Walnüssen und Rosenblätter garnieren und servieren.
Guten Appetit!
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